Den zvířat na II. stupni naší školy
Projektový den „Den zvířat“ 27. 9. jsme na II. stupni věnovali poznávání chovu hospodářských zvířat, seznámili jsme se s prací na farmě, s každodenní péčí o chovaná zvířata, s péčí o jejich zdraví, se zásadami chovu telátek, se zpracováním mléka. Zaměřili jsme se také na regionální potraviny a biopotraviny.
Navštívili jsme Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích. Prohlédli jsme si interaktivní expozici o historii i současné výrobě tvarůžků, které mají velmi nízkou energetickou hodnotu, ale velký obsah plnohodnotných bílkovin a vápníku. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, aromat a stabilizátorů z tvarohu z pasterizovaného kravského mléka. Nejstarší zmínka o tvarůžcích je z roku 1452, v současnosti jsou vývozním artiklem a Olomouckým tvarůžkům bylo uděleno Evropskou komisí chráněné zeměpisné značení. V podnikové prodejně a v tvarůžkové cukrárně jsme ochutnali jejich výrobky, nejen klasické tvarůžky.
V Července jsme navštívili Doubravský dvůr, s průvodkyní jsme absolvovali zážitkovou prohlídku skutečné farmy. Zjistili jsme, čím se krmí telátka a krávy, jak se mléko dojí a co se z něho vyrábí. Vyzkoušeli jsme si, co obnáší práce na farmě, jaká je vůně kravína. V podnikové prodejně s restaurací nás v parném počasí osvěžila výborná zmrzlina a také jsme si užili i dětského koutku.
Exkurze se vydařila, doporučujeme Loštice i Červenku i k rodinným výletům😊